Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε τη Τετάρτη 15 Ιουλίου ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την καθυστέρηση στη μεταφορά των μαθητών με αναπηρία στους σχολικούς χώρους, που αγγίζει τις 30 με 40 ημέρες απ’ την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων κάθε Σεπτέμβριο.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε το Νομό Λέσβου ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λυκουρέντζος. Ένα από τα θέματα που έθεσε μεταξύ των άλλων η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι και το θέμα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια της καθυστέρησης στη μεταφορά των μαθητών με αναπηρία (ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) στους σχολικούς χώρους, που αγγίζει τις 30 με 40 ημέρες απ’ την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων κάθε Σεπτέμβριο. Έτσι οι μαθητές αυτοί στερούνται την ιδιαίτερη φροντίδα και κρατική μέριμνα.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως και στη νέα σχολική χρονιά 2009-2010 θα υπάρξει καθυστέρηση στη μεταφορά τους.
Με την ψήφιση του άρθρου 26 του Νόμου 3748/2009 η μεταφορά των μαθητών προσδιορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται με ευθύνη των σχολικών επιτροπών. Όμως παρά το θεσμικό πλαίσιο, με νεότερη επιστολή του Υφυπουργού Παιδείας, ανατίθεται εκ νέου η ευθύνη της μεταφοράς τους στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος τελικά έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα για τη μεταφορά στα σχολεία των παιδιών με αναπηρία;
2. Ενόψει του νέου σχολικού έτους 2009-2010 και του σοβαρού προβλήματος που εκτιμάται ότι πάλι θα δημιουργηθεί, ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ